Thrashwalker Dordrecht door de gebieden van de stad

Thrashwalker Dordrecht door de gebieden van de stad

21/03/2020 0 Door Wagemans Roger

Zwerfafval is een heel groot probleem en een ergernis van velen. Naast een vertroebeld straatbeeld kan zwerfafval ook ten koste gaan van veiligheid en gezondheid. Het is een ontzettend groot probleem dat ook heel moeilijk is op te lossen. Niet alleen gedragsverandering bij mensen is wat we moeten aanpakken, maar er zijn meer factoren die een probleem vormen. De industrie bijvoorbeeld. Mijn deel aan een schoner Dordrecht is vooral het actief opruimen, aantonen en bewustmaking en melden. 

Je komt het overal tegen, een soort plaag dat ons allen blijft achtervolgen. Een plaag die zelfs terugkeerd als je het verwijderd hebt. Zwerfafval in alle soorten en maten. Je treft het in woonwijken, parken, speeltuinen, winkelgebieden, natuurgebieden etc. De hoeveelheid kan verschillen per plek. Verschillende omstandigheden spelen hierin een rol. Ook de snelheid waarmee het terug keert kunnen sterk variëren waarin bepaalde omstandigheden meespelen. Je kunt er vele theorien op los laten, maar ze gaan niet altijd op! Je leest vaak overal dezelfde informatie over zwerfvuil, toch moet je verder kunnen kijken dan de standaard antwoorden die je vaak leest. Je kunt nog zoveel monitoren, lezen en ‘op afstand’ onderzoeken, de meeste informatie vind je door dagelijks op straat te zijn om te ruimen en je te verdiepen in alle oorzaken.

 

Dordrecht is een stad waar ik van houdt en die ik graag schoon zie

Thrashwalker Zelf vind ik dat we een een geweldige stad leven. Een mooie geschiedenis en mooie wijken. Ook de bewoners behoren hierbij. Van de echte Dordtenaren en vele verschillende culturen. Jawel, ik houdt van mijn stad, maar toch is er iets wat mij behoorlijk stoort, en dat is het zwerfvuil. Op sommige plekken is duidelijk aanwezig, elders valt het bijna niet op. Maar het is er wel, train je ogen erop. De ergernis slaat toe wanneer je zowat struikeld over het zwerfvuil. Hoe meer zwerfvuil je hebt, hoe minder aantrekkelijk het straatbeeld is, maar ook de gezondheid en veiligheid komt dit niet ten goede. In mijn directe omgeving is het extreem vervuild, hoewel mijn wijk Crabbehof erop vooruit is gegaan sinds ik met mijn buurtpreventie begon. Omliggende wijken als Wielwijk en Krispijn zijn ook zeer vervuilde wijken. Elders in Dordrecht zijn er ook plekken genoeg waar zwerfafval een probleem vormt. En daar wil ik iets aan doen als Thrashwalker, wat een verlengstuk is geworden van Buurtpreventie Crabbehof. Opruimen, melden en mensen bewust proberen te maken. Ik ben daarom actief in heel Dordrecht. Heel veel valt te volgen op mijn social media kanalen, toch geef ik daar in minder bijzondere momenten geen aandacht aan. Als Thrashwalker ga ik het zwerdafval in de stad alleen te lijf. Saai? Nee hoor. Het is zelfs prettig om dit werk alleen te doen. Geen omkijken naar anderen en je weet precies wat er speelt. Je kunt veel makkelijker inspringen in bepaalde situaties omdat zaken niet via via gaan. Dat wil niet zeggen dat ik met acties me niet elders aan sluit of zelf groepsactiviteiten doe. Ook dit komt zeker aan bod. Waar het om gaat is dat ik iets doe om onze stad schoon te maken en houden.