Buurtpreventie Crabbehof

Buurtpreventie Crabbehof

21/03/2020 0 Door Wagemans Roger

In februari 2019 ging buurtpreventie crabbehof officieel van start. Geen vorm van buurtwacht waarbij we de wijk in gaten houden, of er ramen open staan of fietsen op slot. Ik wilde met mijn team niet door de wijk lopen als een soort politie maar de focus op een ander groot probleem, namelijk afval. Ook met het preventief bezig zijn op dit vlak draag je bij aan de veiligheid en gezondheid voor een leefbare leefomgeving. Afval was hier immers het grootste probleem, Crabbehof was een van de meest vervuilde wijken. De wijk sprong eruit, gevolgd door Wielwijk en Krispijn.

Het straatbeeld in crabbehof was voor oprichting van buurtpreventie een heel triest aanzicht. Klein zwerfafval in alle hoeken en gaten, de hoeveelheid was enorm. Je liep niet over de stoep of groen, maar zowat over een tapijt van afval. Afkomstig van bewoners, bezoekers en winkels. Niet alleen klein zwerfafval vormde een probleem, ook dumpingen van huisvuil en grofvuil naast containers en in het groen. Bij bijna elke container stond dagelijks een stapel. Voedsel lag voor het oprapen. Het was een supermarkt inclusief ikea route op zijn crabbehofs. Het was een aanhoudend probleem dat zelfs alleen maar toenam. Het werd elk jaar erger. Bijna niemand melde iets, mensen durfde niets te zeggen. Er was totaal geen sociale controle en opruimen zat er echt niet in.

Crabbehof De grens bereikte me toen bij ons de flat zowat in brand werd gestoken. Gebruikte materialen, grofvuil dat van de container verplaatst werd en zelf bijgegooid. Voor mij een reden om daar zelf ook iets mee te gaan doen en handen uit de mouwen te steken. Ik begon mijn project buurtpreventie crabbehof. Niet als een burgerwacht om als soort van politie door door de straat te lopen maar de strijd aan te gaan tegen het afval. Ik vind dat iedereen recht heeft op een schone wijk. Ik geef om mijn medebewoners en daar vecht ik graag voor om deze zo gezond en veilig mogelijk te laten leven. Het doel is niet alleen het ruimen van zwerfafval en dumpingen, maar ook bewustwording en hulp bieden. Geen makkelijke opgave, het heeft tijd nodig en gedragsverandering is een moeilijk proces. Toch is de inzet van buurtpreventie crabbehof geen overbodige luxe geweest. Het straatbeeld begon te verbeteren door afnemend zwerfvuil en dumpingen en mensen krijgen vaak ter plekke informatie. Wie de tijdlijn van mijn social media heeft gevolgd kon de verbetering ook waarnemen.

Het is een tijdrovende klus waar ik van ochtend tot avond mee bezig ben. Zeven dagen per week in verschillende rondes, inclusief feestdagen. Geen dagje vrij, behalve als ik even mijn batterij moet opladen. Ik ruim actief klein zwerfafval, dumpingen, verhelp als kan vastlopers van containers, meld en voorzie mensen van de nodige informatie. Aan dit alles werk ik belangeloos en vrijwillig zonder inkomsten of vergoeding. Ik doe dit werk ontzettend graag en ben daarbij op een nuttige manier bezig.

Een ander belangrijk punt is het aantonen van het afvalprobleem. Door dit aantonen is het afvalprobleem ter sprake gekomen, kwam het op de politieke agenda en zijn er de nodige partijen aan het werk gezet.

Ook al ben ik actief geworden en inzetbaar door heel Dordrecht, mijn wijk Crabbehof blijft altijd mijn prioriteit hebben.